15 Aralık 2011 Perşembe

İlimizde Yerel Medyanın yeri ve Alanya’da Bir “Kıroluk” Örneği


Bugün sizlere İnternet Medyası ve İlimizdeki Kurum ve Kuruluşların Web sitelerinin lüzumu ve mevcut sitelerin yetersizliğini yazmayı düşünüyordum. Bu gün ulusal medyada okuduğum bir haber bu konu ile doğrudan ilintili olmasa da konuyu irdelememize olanak sağlaması açısından “trajik” bir örnek olacak.
Geçtiğimiz günlerde Yerel Medya seminerlerinden birisine ilimiz ev sahipliği yaptı. Çevre illerden de gelenlerle birlikte önemli bir katılım gerçekleşti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, Konrad Adenauer Stiftung’la ortaklaşa düzenlediği yerel basın seminerlerinin 60’ıncısına ev sahipliği yapan Malatyamızdaki seminere Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Muş ve Tunceli’den 150 gazeteci katıldı.
Malatya Ramada Otel’de yapılan seminerin açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto yaptı. Ülkemizde cereyan eden “kirli bir savaşın” ve Van depreminin gölgesinde devam eden seminerde konuşan Olcayto “Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adıyla bir platform kurduk” dedi. Olcayto platform içinde bugüne dek yan yana gelmeyen yerel ve yaygın 94 meslek örgütünün yer aldığına dikkat çekti.
Turgay Olcayto “GÖP hukuk kurulu olarak yasalardaki aksaklıklar üzerine bir rapor hazırladık, Rapor Ankara’da Bakanlar Kurulunda tartışılacak, Mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin başkan vekillerine verilecek” dedi.
Seminerde Basın İlân Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay Malatya’da şube açmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. , Milliyet gazetesi yazarı ve TGC Önceki Başkanı Nail Güreli’de konuşmasında Demokrasinin sağlıklı işlemesi konusunda yerel basının önemini vurgulayarak, Medya-Siyaset-Ticaret İlişkisinin Yansımalarına dikkat çekti. Güreli, Basınımız sansürü ve oto-sansürü çok vahim şekilde yaşamıştır diyerek somut örnekler verdi.
 TGC Başkan Yardımcısı Vahap Munyar ekonomi Dünyasındaki gelişmelerden örnekler verdiği konuşmasında 2001 krizini de hatırlatarak örnekler verdi.
Vahap Munyar Cari açığın sebeplerine de vurgu yaparak ÖYV’nin arttığına dikkat çekti. Munyar “OECD ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman Türkiye dolaylı vergiler rekortmeni. Hükümetler bütçede bir sıkıntı gördükleri zaman önce dolaylı vergilere yükleniyor. Deprem vergisi güncel konumuz. Marmara depreminden sonra konulmuş, depremin hasarlarını tamir etmek için kaynak yaratmak için düşünülmüş bir vergiydi. Fakat o kadar dolaylı kaynağa ihtiyaç duyuluyor ki deprem vergisi de kalıcı hale geldi. Bu çarpıklıkların bir an önce düzeltilmesini umuyoruz” dedi.
 TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük konuşmasında yerel basının toplumsal yararları ve gazeteciliğin işlevi hakkındaki konuşmasın da “haber ve kişilik hakları” yönünden hukuk’un önemine dikkat çekerek “Basının birinci kuvvet haline gelmesi aslında gazeteci açısından tehlikeli bir duruma da işaret ediyor. Haber verme, yalan haber yayınlama, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinin çok kolay olması gazeteci açısından tehlikeli bir durum. Ama buradaki çözüm kendini yine basın özgürlüğünde gösteriyor. Gazeteciler basın özgürlüğüne sahip çıkarak bir yere varacaklardır. Basın özgürlüğü gazeteciye tanınmış bir imtiyaz değil, gazeteciye verilmiş bir görevdir” dedi.
 TGC Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir konuşmasında “etik değerlerden” bahsetti. Özdemir “Halkın kendi kendine oluşturduğu hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara etik kanunları deniliyor. Öte yandan bilgi, özen, güvenirlilik olguları ile bütünleşmiş, iş disiplininin bütün özelliklerini içeren uğraş alanına ise meslek diyoruz” dedi.
Özdemir “Hangi meslekten olursa olsun, etik değerlere saygılı olan toplumlar, yasalara karşı da duyarlı olurlar. Konulan etik kurallar, neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda yol göstericidir” dedikten sonra, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin giriş bölümünün son cümlesinde yer alan ‘vicdanın sesi’dir kısmına atıfta bulundu.
 Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan, “Vizörden Bakış” adlı bir sunuyla konuşmasına başladı. Foto muhabirliğinin televizyon gibi anında görüntüyü aktaramadığını, radyo gibi ses veremediklerini, çektikleri görüntüyü gazeteye ulaştırmak zorunda olduklarını belirtti.
Ercan Arslan “Dünyada bilgi kaynağı gazete, televizyon ve internettir. Fotoğraf, haberin okunması için bir araçtır. İnsanlar gazeteleri ellerine aldıkları zaman ilk önce fotoğrafa bakıyorlar. Daha sonra fotoğraf altındaki yazıyı okuyor, ondan sonra yazıya geçiyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde doğru düzgün haber okunmuyor. Haberi okutan fotoğraftır. Bu nedenle fotoğraf olmadan haber olmaz. Fotoğrafın içinde bilgi olmalı, fotoğrafta 5N1K kuralına ve etik değerlere uyulmalı” dedi. Görüntü almanın ve muhabirliğin zorluklarına da değinerek haberde kullanılan resimlerin imzalı olarak yayınlanmasının gereğine işaret etti.
TGC Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Atay özenli ve kontrollü haberciğin altını çizerek içeriğin zengin olmasına vurgu yaptı. Atay “Amerika’da yapılan bir araştırma bir gazetenin günde en az 250 haber vermesi gerektiğini söylüyor. Tabii yerel gazetelerden bu kadar çok haber vermelerini beklemiyorum ama gazetelerinizde elinizden geldiğince çok haber vermeye çalışın. Çünkü gazetenin temeli haberdir. Haberlerin doğru olmasına dikkat etmeli, mutlaka kontrolden geçirmelisiniz. Kontrolden kastım haberde anlatılan konunun, kişilerin ya da olayın araştırılmasıdır. Kaynağınıza ne kadar güvenirseniz güvenin, haberiniz özellikle kişilerden söz ediyorsa, o kişinin görüşüne muhakkak başvurmalısınız” dedi.Ataya ayrıca yerel basının sıkıntısını bildiğini ve önünüze gelen haberleri muhakkak araştırın diyerek bir de ricada bulundu. Atay’ın ricası “yerel basının yaygın basın ve televizyonları örnek almamaları” Atayın bu ricasını elbette dikkate alacağız.
Cumhuriyet Gazetesi Haber Editörü Sevim Ertemur’da “Gazetecilerin, vatandaşın kulağı-gözü olma görevimiz var. Haberi izlerken, değerlendirirken en can alıcı noktayı yakalamak önemlidir” diyerek başladığı konuşmasına haberciliğin mutfağa benzettiğini ve “Eğer elinizdeki malzeme iyiyse, haber kaliteliyse, özü yakalanmışsa yemeğin lezzeti de harika olur. O haber bir anda birinci sayfaya atlar, kendiliğinden manşete oturur” dedi.
Ertemur, muhabirliğin önemine ve gözlemciliğe dikkat çekerek sürdürdüğü konuşmasında “Gazetecilerin, vatandaşın kulağı-gözü olma görevimiz var. Haberi izlerken, değerlendirirken en can alıcı noktayı yakalamak önemlidir. Kaliteli yemeği kaliteli malzemeyle yaparsınız. Gazeteci olarak bizler habere şüpheci yaklaşmalıyız. Yerine göre öküzün altında buzağı arayıp gerçeğe ulaşmalıyız. Arkadaşlarımızın getirdiği haberi değerlendirirken hata olup olmadığını dikkatlice irdelemeye çalışıyoruz” dedi.
***
İnternet Haberciliği ve İlimizde Medya
Türkiye’de internet gazeteciliği geçmişi pek uzak olmamasına rağmen başka ülkelerden de geri değildir. Yaklaşık 15 yıldır ülkemizde internet gazeteciliği yapılmaktadır.
Bir kısım medya “kopyala yapıştır” tarzında çeşitli yerlerde yayınlanan yazıları kullanırken bir kısım sitelerde gerçekten özgün içerikler sunmaktalar. Çeşitli sitelerin haberlerine bakınca içeriklerin hemen hepsinin bir birine benzer olduğunu ve hatta resimlerin bile hemen hep aynısı olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi de her gazete ve yayın kuruluşunun aynı kaynaktan beslenmesidir.
Bağlı olduğu ajansın haberlerine neredeyse hiç dokunmadan yayına alınıyor olması “özgün” içeriğin az olması sonucunu doğuruyor. Her haber sitesi ve gazetecinin haber kaynağına doğrudan erişim hakkı ne yazık ki yok ve ya kısıtlı. Sadece kendi haberlerini siteye koymaya çalışan bir medya kuruluşunun çok geniş bir yapılanması olması gerekir. Kendi ajansı ve ya muhabiri olmayan basın kuruluşları ajansların haberi “kotardığı” şekilde alıp kullanıyor.
İnternet haberciliği ile ilgili resmi bir düzenleme henüz yapılmadı. Yılbaşına doğru yeni bir düzenleme ile internet haberciği de yasal bir zemine oturtulacak.
Bilindiği üzere “Geleneksel basılı medya ile ilgili düzenlemeler 5187 sayılı Basın Yasası ile yapılmıştır. Buna bağlı olarak gazetecilerin çalışma koşulları da 212 sayılı Basın İş Kanunu ile düzenlenmiştir.
Radyo ve televizyonlar ise Basın Yasası kapsamına alınmamış, bunlarla ilgili özel yasal düzenleme de 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun ile yapılmıştır. Dolayısıyla radyo ve televizyon muhabirleri Basın İş Kanunu’ndan da yararlanamamaktadırlar”.
İnternetle ilgili düzenleme 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”dur. 
Bu kanunun uygulanması da BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve buna bağlı TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) nın keyfiyetine bırakılmıştır.
Çıkacak olan yasa umarız çok kapsamlı ve kuşkulara sebebiyet vermeyecek şekilde oluşturulur.
Malatya’mızda 20 kadar gazete, 60’tan fazla haber içerikli web sitesi ve yanılmıyorsan 7 adet TV kanalı var. Hemen her konuda olduğu gibi ilimiz bu anlamda da örnek bir şehir.
İlimizle ilgili haber kaynaklarımızın başında Resmi kurumların internet sitesi gelmektedir. Haber sitelerimizde resmi kurumların vermiş oldukları bilgileri “güncel haber” olarak sunmaktayız. Valiliğimiz ve Kaymakamlıkların sitelerinde basın duyurusu ve etkinlik haberleri çoğu zaman az ve ya yetersiz kalmaktadır.
Bir etkinlik yapılıyor ve üzerinden bazen bir iki gün geçtikten sonra bakıyorsunuz Resmi sitede de yer almış oluyor. Hâlbuki kamu kurum ve kuruluşları etkinlik ve haberleri bir ajans hızında yayınlamaları çokta zor değildir. Her kurumun Basın ve Halkala İlişkiler birimleri ve Bilgi İşlem Memurları var. Her kurum kendi çalışmaları hakkındaki haberleri sitelerinde Word (doc) belgesi olarak yerel basınında ulaşacağı şekle getirebilir. Bunun yapılması çokta zor değil. Bir diğer olumsuzlukta Resmi sitelerin mesai saati ve tatillerde yetersiz kalmasıdır.
Mesai mevhumundan dolayı Cumartesi günü yapılan bir etkinliği pazartesi akşama doğru sitelerine koymaları. Bu saten sonra o haberi alıp da haber sitesine koyacak kaç site vardır. Şahsen ben kullanmıyorum, alıntı olarak başka bir ajanstan da kullanmıyorum dolayısıyla da o haberi görmemiş oluyorum.
Malatya Belediyesi bu konuda birkaç adım birden diğer kurumların önünde. Belediye Başkanını ve Basın ve Halkla ilişkiler bölümünü bu noktada kutlamak isterim. Güncel haberleri sitelerine koymadan bizlere doğrudan fotoğraflı olarak ulaştırıyorlar. Bizlerde Belediyemizin çalışmalarını daha çok kesime ulaştırmak için gayret gösteriyoruz.
Üniversitemiz haberleri kendi siteleri üzerinden duyurmaktadır. Birçok haberci üyeleri bulunmasına rağmen maalesef herkese haberleri ulaştırmıyorlar. Sayın rektörümüze buradan duyurmuş olalım. Yerel basının desteklenmesi noktasında sizler topluma örnek olmak durumundasınız. Size e-posta adreslerini ve site bilgilerini veren yerel basına (internet medyasına) neden haberlerin ham halini ve fotoğraflarını ulaştırmıyorsunuz. Üniversitemizin kendi sitesi var ancak takdir edersiniz ki haber okumak için geçmişte gazete neyse bugünde haber siteleri odur. Türkiye’de kaç kişi İnönü Üniversitesinde neler oluyor girip de sitelerine bir bakayım der.
Sizler kendi sitenizde haberleri yalın bir halde habercilik kaygısı taşımadan bir cümle ile geçebilirsiniz. Oysa aynı haberi belki de haber sitesi manşetten görerek sizlerin vermek istediğiniz mesajın yankı bulmasını sağlayacaktır. Aynı toplantıda bulunan her bir kişi olaylara kendi penceresinden bakarak yaklaşım sergiler.
Sayın rektörüm, Malatya Gerçek Haber Portalı ve İlisuluk Haber Portalı’na lütfen basın bültenlerinin ulaşmasını sağlayınız. (Bir toplantıda ilgili kişiye gerekli e-postalar verilmişti)
Malatya’mızda çalışmalarını takdir ettiğim bir başka kurumda Malatya Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. İl Müdürlüğü sitesi biz yerel basın mensuplarına yeterli malzeme vermektedir. İl Özel İdaremizin çalışmaları da takdire şayandı ancak ne hikmetse son birkaç aydır hiçbir çalışmaya imza atmadılar. Aynı şekilde özel bir teşekkürü de belediyemizin başka bir oluşumu olan Kent Konseyi oluşturmaktadır. Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali beye de ayrıca teşekkür ederiz.
Malatya’mızda İl Sağlık Müdürlüğü başka bir örnek olması bakımından dikkat çekicidir. Sayın Müdürümüz Dr. H. Bayram Zengin’e ve Bilgi işlem çalışanlarına teşekkür ederim. Bir başka güzel gelişmesi ise Sağlık il Müdürlüğünün düzenli olarak çıkardıkları yıllıkları. Hem dergi olarak hem de PDF formatında sitelerinde yayınlayarak çalışmalarını sergiliyorlar.
İl Sağlık Müdür yardımcısı Hüseyin beyin editörlüğünü yaptığı dergiye birçok uzman doktorumuzda faydalı bilimsel makalelerle katkı vermişler, emeği geçenlerin hepsini kutlarım.
Son bir teşekkürüm daha var, İş-Kur Malatya İl Müdürü Sayın D.Doğan’a. İş-Kur’un yeni sitesi oldukça şık olmuş, ellerinize sağlık. Haberleri de gününde siteye koyarlarsa çok daha iyi olacaktır.
İlçelerimizde ne yazık ki Teşekkür edebileceğim sadece Battalgazi Belediyesi var. Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Gürkan ve ekibine teşekkür ederim. Darısı diğer belediyelerimizin başına olsun diyelim.
İlçe Belediyelerimiz sakın ola ki gönül koymasınlar. Hepsinin Web sitesi var ancak kaynak yetersiz. Sizler yaptığınız işlerin halka yansımasını istiyorsanız çalışmalarınızı tevazu’a kaçmadan sitenizden duyurmalısınız. Duyurmalısınız ki bizlerde sizlerin çalışmalarını hem halka yansıtalım ve hem de varsa eksiklikleriniz irdeleyerek daha iyisini yapmanıza vesile olalım.
Geçenlerde Darende Belediyemiz Web sitesi “hacker” saldırına maruz kalmıştı. Darende emniyetine ve belediyeye durumu söylemek için aradığımda belediyedeki yetkilinin bana söylediği sitenin İstanbul’da bir firma tarafından güncellendiği ve durumu onlara ileteceklerini söylediklerinde çok üzülmüştüm. Buradan başkanımız İsa beye seslenmek istiyorum belki sesimiz ulaşır. Sayın başkanım Darende ilçemizde web master’lik yapabilecek donanıma sahip hiç mi kimse yoktur da İstanbul’dan web hizmeti alıyorsunuz.
Lise ve yüksek okulumuz var, dahası şimdiki gençlerin hepsi donanımlı ve bilgisayara hâkimler. Belediyemizde ve ya diğer resmi kurumlarımızda çalışan bir memuru “geçici bir görevle” Basın ve Halkla İlişkiler yahut Bilgi İşlem sorumlusu olarak çalıştırmak çok mu güçtür. Diyelim İlçemizde deneyimli web master yok, Malatya’da bu işi iyi yapabilecek ve teknik hizmet sunabilecek çok kişi bulunabilirdi. Size istediğiniz noktada gönüllü hizmet vermeye bile vaktim yettiği ölçüde yardıma hazırım. İnanıyorum ki bu yazıdan sonra size onlarca kişi müracaat edecektir. Lütfen başvuruları dikkate alın ve gençlerimize bu şansı verin. (İsa beyin şahsında bu teklifim diğer belediyelere ve ilgililerinedir)
Sözün özü, yerel medyamızın güçlenmesi ve hak ettiği noktaya gelebilmesinde Malatya’mızdaki kurum ve kuruluşların ön ayak olarak destek vermeleri elzemdir.
***
Magandalık ve “Kıroluk” Sınır Tanımıyor
Yukarıda da belirttiğim gibi bu yazıyı yazmama vesile olan haberi bugün çeşitli yayın organlarında ve televizyonlarda sizlerde görmüşsünüz.
Haberin Başlığı Şöyle200 liraları demet demet saçtı
Altında da haberin detayı: “Mırız Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Akanay Mırız, Antalya’daki lüks bir otelde düzenlenen görkemli düğünde hayatını Duygu Atılgan ile birleştirdi. 1 milyon TL’ye malolan ve tarihi 11.11.2011 seçilen düğün, Antalya ve İstanbul sosyetesini buluşturdu. Düğünde havaya demet demet 200 TL'ler saçıldı”.
Haber ayrıntısına dileyen dilediği her hangi bir yerden bakabilir. Davetlilerden tutun da düğünde takılan takılara kadar “ballandıra, ballandıra” haber anlatılıyor. Haberde düğüne gelen “meşhur davetli topluluğun” kılık kıyafeti ve anlı şanlı sanatçılarımızın arzı endam edilişleri hepsi bi’tamam anlatılmış. İlgilenen olursa haberi buradan okusun biz kafamızdakileri sorup geçelim:
Görgüsüzlük sınır tanımıyor, soralım bakalım şimdi "nereden bu yoğurdun bolluğu?" Daha önce hiç adı duyulmamış bir şirket. İnternette adına rastlanmıyor. Sadece babası Osman Mırız'ın Agrigento Hotel Sahibi olduğu bilgisi var.
Günümüzde kasabından manavına ve hatta mahalle dükkânına kadar her kuruluşun bir internet sitesi var. Dahası yeni Türk Ticaret kanunu ile her şirkete web sitesi zorunluluğu getirildi. Şirketler gurubu olabilmek için birden fazla şirketin bir araya gelmesi lazım. Birden fazla şirket bir araya gelince de holding vasfı kazanır. Bunu da geçelim ve soralım tekrar:
Devletin Maliyesi nerededir ve ne iş yapar? Siz hem kalkıp kayıt dışı bilmem ne diyeceksiniz hem de koskoca şirketi kayıt altına almayacaksınız. Kayıtlıdır madem nerede bu şirketin genel merkezi, "Resmi Web Sitesi" hani?
Petrol, doğalgaz ve elektriğe her gün zam yapıp sabit gelirlinin cüzdanını boşaltacaksınız diğer yandan milyon dolarları dansöz "kıçına" savuranları görmeyeceksiniz. Sosyal devlet anlayışı bu mu?
Cumhuriyet savcıları ve Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinin Maliyecileri görevlerini yapmalı ve bu durum kamuoyuna açıklanmalıdır. 
Resimdeki damat gerçekten Hükümete yakın birisi ise "gereğini" yapmazsa AK Parti bu resmin altına ezilir...
Ülkemiz "Vatan Savunmasına" onlarca şehit vermiş ve vermeye devam ediyor. Şehit yakınlarının perişanlığını açlığını, susuzluğunu soran yok. Çocuklarını okutamıyorlar, evlerinin çatısı akıyor ve bazı ailelerin evlerine kurbandan kurbana et giriyorken. Ülkemizde işsizlik diz boyu iken. Bankalara ve kredi kartlarına her bir sabit ücretli borçlu iken benzer savurganlığı ney ile açıklarsınız.
Öte yandan memleketimizin bir yerinde üst üste depremler olmuş, millet çoluk çocuk, karda kışta sokakta yaşam mücadelesi verirken bu tür davranışların içini yakmayan bir insan gösterebilir misiniz?
Magandalık ve "kıroluk" ülkemizin güzide bir tatil beldesinde onlarca sözüm ona "sanatçıların" gözü önünde yaşanıyor. Bu duruma sessiz kalan sanatçılar da o resimde görülen kendisine adam denilen "adam kılıklı" kadar sorumludur...
***
Değerli dostlar,
Yazımı kısa tutmak istemiştim, başaramadım bağışlayın. Bunca “hır,gür” içinde ancak meramımı anlatabildim. Üç değişik konuyu bir yazıya sığdırdım, inşallah okumak zahmetine katlanırsınız. Sizlerin değerli vaktinizi aldığım için peşinen özür dilerim.
Dualarınıza ihtiyacım var
Geçen bayramda ameliyat olmuştum, ikinci bir ameliyatım daha var belki bir üçüncüsü de. Sizlerden dua bekleyeceğim. Pazartesi nasipse Turgut Özal Tıp Merkezi Araştırma Hastanesine gideceğim. Sevgili doktorum Doç. Dr. Ahmet Harma ve ekibi ameliyatımı gerçekleştirecek. Sevgili doktorum ve ekibine teşekkür yazım baki kalmak koşulu ile şimdilik sizlerden müsaade istiyorum. Gelince görüşmek üzere, selam ve dua ile…
http://www.ilisulukhaber.com/                                             https://twitter.com/#!/medya_ilisuluk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder