5 Temmuz 2011 Salı

Kuluncak Dağlarına İthal Lavanta Dikiliyor

Bir zamanlar dağlarında mor sümbüllerin, kekiklerin, kevenlerin kokusu ile övündüğümüz köylerimize şimdilerde dışarıdan fidesi ve ya tohumu getirilen lavantalar ekiliyor.
Köylerde her evde on- on beş arı kovanı olurdu. hakiki kara kovan balının tadı da, kokusu da bir başkaydı. Ne zaman köylerimize zirai ilaçlar girdi tarım gibi arıcılıkta bitti.
Koyaklarında mor sümbüllerin,lalelerin,nergislerin,çiğdemlerin yerini kaysı ve kaysının kimyevi ilaçlı çiçekleri aldı. Arılarımız polen toplamak için kovanlarından çıktıklarında yarısı ayaklarında polenlerle yarı yolda kovanlarına dönemeden telef oldular…
Aç gözlülükte sınır tanımadık, dağı taşı kaysı fidesi ile doldurduk. Hak edebildik mi? Hayır. Ona da gereken itinayı gösteremedik, toprağımız uygun mu değil mi, ne tetkik ne tahlil. Saldım çayıra mevlam kayıra, el gördülük bahçelerimiz oldu.
Yeşil kaysı ağaçlarının dalına serçeler bile küstü, arıları öldürdük tarımı öldürdük. Hayvancılık tarih oldu. Dağda taşta küçük derelerimiz akar sularımız vardı. Çobanların çay demleyip kaval öttürdüğü dağlarımızda şimdi ne içmeye bir yudum su ne de otlayacak bir kuzulu koyun görebilirsiniz. Hatta çölde su bulunabilir  belki ama bizim dağlarımızın gözünü kuruttuk, gözyaşını elinden aldık. Bir dere boyuna her on metrede bir kuyu vurduk, suya hasret kavrulduk…
Ne çiğdem çiçek açıyor, ne nergislerimiz koku saçıyor…
Türkiye’mizin her yerinde olduğu gibi kendi hayat damarlarımızı ellerimizle kestik. Doğayı katlettik, şimdi ne kadar dövünsek-de boşuna. Ettiğimizi çekiyoruz, çekmekle de kalmıyoruz gelecek kuşaklara bu ayıbı miras bırakıyoruz. Çocuklarımızdan ödünç aldığımız doğayı, ihtiraslarımıza kurban ettik. Çocuklarımıza ihanet ettik…
Memleket haberleri yazmak isterdim, memleketimin her yerinden göğsümüzün kabaracağı haberleri sizlere aktarmak isterdim, içim acıyarak sizlere bu haberi verebiliyorum işte.
Kuluncak Kaymakamlığı, Darılı,Alvar, Konaktepe ve Göğebakan Köylerine 2000 kök Lavanta dikti.
Kaymakamlığın internet sitesinden duyurduğu haber şöyle:
“İlçemiz Kaymakamı Sayın Mehmet YİĞİT öncülüğünde, İlçe Tarım Müdürü Ramazan TARAN tarafından ;  bölgemizde bal, polen ve nektar kaynaklarını zenginleştirmek ve kaliteli bal üretimini teşvik etmek amacıyla yürütülen proje kapsamıda; Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ilçemize hibe edilen 2000 adet lavanta bitkisi, ilçemizde arıcılığının yoğun olarak yapıldığı darılı,alvar konaktepe ve göğebakan köylerindeki arazilere tarafımızdan dikimi yapılmıştır”.
**
Noktasına virgülüne dokunmadan haberi size aktardım, Sağolsun Kaymakamımız “içi acımış” olmalı. Bir çöl görünümüne dönüşmüş, suyun kenarında susuz bir vadiye dönüşmüş dağlarımıza daha fazla sessiz kalmak istememiş.
Çıkmayan candan umut kesilmezmiş, inşallah aklımızı başımıza alırız da kalan dağlarımızı yeşertiriz. Kim bilir Sülünler’imiz, Keklikler-imiz belki  bize acır da  ”yuvaya” dönerler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder