29 Kasım 2018 Perşembe

Ak Partinin Kuluncak’ta İşi Zor

 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin çok iddialı ve bir o kadarda da zor geçeceği aşikar.

İktidar partisi “cephe" kaybetmek istemezken ana muhalefet ve diğer partiler cephede “gedik açma” çabası içerisinde yoğun bir tempo ile seçime asılacak.
Yapılan ittifakların ne derecede “kurtarıcı” olacağını hep beraber yaşayıp göreceğiz. Lakin yerelde işler sanıldığı gibi pekte kolay olmayacak. Özellikle küçük nüfuslu ilçelerde parti kadar adayın portföyü de belirli olacak. Bu kapsamda da adaylar halka kendilerini “doğru anlatabilmeli” ve yapacağını vaat ettiği projelerin tutarlı ve yapılabilir olduğuna seçmeni ikna etmelidir.
Başından beri söylediğim veya söylemeye çalıştığımız bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum.(Lakin şunu da belirtmek zorundayım; “kimsenin borazancısı veya herhangi bir partinin kalemşoru” değilim. Aslına bakarsanız her defasında bu noktayı açıklamak zorunda hissediyor olmam fena halde sinirlerimi bozuyor.)
Ben sahadan gördüğüm yansımaları objektif bir şekilde sizlere aktarma niyetindeyim diyerek sadede gelecek olursak...
Büyükşehirde Ak Parti banko kazanır lakin bazı ilçeleri kaybetme potansiyel yüzde elli elli.
Örneğin Hekimhan çok kritik bir ilçe ve yine aynı şekilde Kuluncak. Her iki ilçe de “İyi bir adayla" CHP’ye geçebilir. Bunu ben mevcut AK Parti seçmeni profiline bakarak görebiliyorum.
Kuluncak için AK Partinin adayı mevcut başkan Mehmet BOYRAZ olduğu nerede ise kesinleşmiş durumda. Bu durumda AK Parti il yönetimi ve genel merkez halkın beklentilerini dikkate almıyor düşüncesindeyim. Çünkü mevcut başkana karşı tabiri caizse büyük bir öfke olduğunu görebiliyoruz. AK Parti, seçmeninin talebine neden kulak kapattığını doğrusu bende anlamış değilim.
Bu durumda benim aklıma gelen; ya doğrudan vatandaşa ulaşıp temayül yapılmıyor, veyahut sanılanın aksine bile isteye seçmenin öfkesinin etkili olmayacağı düşüncesiyle tersi bir kanaat belirtilip genel merkeze “olumlu" kanaat iletiliyor.
Mevcut vekillerin “ittifakı” ile Boyraz'da karar kılınması anlaşılabilir bir durum değil. Lakin geçen seçimde çok az bir oy farkıyla aldıkları ilçeyi oy sayılarını düşürerek CHP’ye “altın tepside” sunacaklarını sanırım görmüyorlar.
Pazar günü CHP Kuluncak'ta ön seçim yapacak. Seçim sonucuna göre aday belirlenir mi bilemiyorum. Bana göre CHP şimdiden albaydan yana tavır almış görünüyor. Eğer öyle ise ön seçim bir bakıma seçmenin “gazını almaya" yönelik bir siyasi hareket.
Kişisel düşüncem -ki bunu başkan Kiraz'la da paylaştım- albay aday gösterilir.
Bu durumda Kuluncak seçmeni her iki partiye karşı cephe oluşturur. Seçmen; “Bu ne kardeşim! Ak Parti adayı Boyraz, CHP Boyraz. Boyraz hanedanlığı mı kuruldu" der ve kazanma ihtimali daha fazla olan bağımsız Ali Arslan etrafında kenetlenir.
Şimdi diyeceksiniz ki neden MHP değil de bağımsız? Şundan;
MHP Adayı bana göre Erhan CENGİZ olacak. Cengiz'i kişisel olarak tanımam lakin eğitim düzeyi düşük ve “devlet tecrübesi” yok. Dolayısıyla “düşük profilli” bir adayla MHP’nın kazanma şansı sıfır.
Kaldı ki MHP hiçbir zaman tam anlamıyla “ciddi bir teşkilat” bile kuramadı. Seçmene verebileceği “ciddi bir vaat” veya projeden yoksun. Seçildiği taktirde ne yapacakları ile hem adayın ve hem de teşkilâtın hiçbir fikri altyapısı yok. Olmadığı gibi ciddi bir kadro oluşturma ihtimali de yok.
Bunun temel nedeni ise MHP kurulduğu günden bu yana kendisini bir “ideolojiye" hapsederek merkezîleşmemesidir diyebiliriz.
Bugün siyaset sahnesinde olan bir parti olarak MHP’’nin iktidar olmak gibi bir çabasının olmaması yerele de yansıyor. Dolayısıyla da secimi kazanıp kazanamamasının pekte bir önemi yok. Diyelim ki MHP seçimi aldı. Bu durumda da seçilen başkanın mevcut teşkilâtın yapısından dolayı “eli kolu bağlı” olacak.
Sonuç olarak şunu diyebiliriz:
Kim veya hangi parti kazanırsa kazansın kaybeden Kuluncak olacak. Kaybeden hizmet bekleyen Kuluncaklı köylümüz olacak. Sonunda da şunu diyeceğimiz kesin. Gelen gideni aratır.
İnşallah yanılırız, zira Kuluncak ve köylerinde yapılması beklenen onlarca hizmet başka bir bahara kalır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder