3 Nisan 2013 Çarşamba

İlisuluklunun Feryadını Ankara Duyar mı?

Büyüklerimiz insanların adaletli olmasını ve her ne şartta olursa olsun haklının hakkını teslim etme noktasında “Yiğidi öldür fakat hakkını teslim et” derler.
Bugün CHP Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba’nın hakkını teslim edeceğim.
Öncelikle şunu bilmenizi isterim. Sayın Ağbaba ile herhangi bir yakınlığım yok, hele ki siyasi bir yakınlığım hiç yok. Buna rağmen aşağıda anlattıklarının birçoğuna katılıyorum. Özellikle kendi köyüm İlisulukla alakalı söylediğine kesinkes katılıyorum.
Sayın Ağbaba  geçtiğiz Pazar günü Kuluncak ve köylerine yaptığı ziyaret kapsamında İlisuluk köyüne de uğrayıp köylülerin sorunlarını dinledi ve çözümü için çaba göstereceği sözü verdi. İlisuluk köyünün sorunu diğer köylerden pek farklı değil ancak acil ihtiyaçları bile giderilemeyip ihmal edilen bir köy olduğundan ve hemen her dönem ihmal edildiğinden ayrı bir öneme sahip.
Sonbaharda başlayan yol çilesi nihayet bugünlerde bitecek ümidindeyiz. Ümit ediyoruz ancak yine tam olarak yapılıp yapılmayacağından emin değiliz. Özel idare çalışmalarına başladı, inşallah bu sıkıntı son bulur.
Ağbaba, Kuluncak’ta yaptığı konuşmada Adliyelerin kapanmasıyla ilgili ““Kuluncak 2011’den daha geri durumda. Çünkü 2011 yılında olan Kuluncak Adliyesi kapatıldı. Buna tek karşı çıkan Milletvekili benim. Maalesef halkta ses çıkarmadı. Şimdi adliyenin kapatılmasının olumsuz etkilerini görüyoruz. Kuluncak’tan daha küçük Kemaliye var, Çayırlı var. Onların adliyeleri açıldı. Ama Kuluncak’ın ki açılmadı. Adliyenin kapatılması sadece adliyeyi değil, tüm halkı etkiliyor. AKP bakın ne yapıyor. 2011’den beri neyi müjdelediler, 4 tane cezaevi. Bir taraftan adliyeleri kapatacaksınız Diğer taraftan cezaevi açacaksınız. Malatya’ya yapılanyatırım müjdesi yol değil, baraj değil, gölet değil, fabrika değil, bölge müdürlüğü gelmesi değil, cezaevi açmak. Hukuku yok et, cezaevi aç. Kuluncak’ta 2002’den beri AKP birinci parti. Malatya-Sivas karayoluyla ilgili bir adım atılmış mı? Malatya’ya duble yol yapılmış mı?” diyerek bizimde naçizane her fırsatta dile getirdiğimiz şeyleri söylüyor.
Sayın Ağbaba’nın da dile getirdiği gibi İlisuluk köyü üç dönemdir silme Ak Partiye oy veriyor. Kuluncak İlçesinin en büyük köyü olan İlisuluk halkı hiçbir hükümet zamanında bu kadar ihmal edilmedi.
İlisuluk oy verdi, hizmet bekledi. Hizmet yerine nasihat aldı ve hala da almaya devam ediyor.  Ak Partili vekillere sorsanız ilisuluk köyünün nerede olduğunu bilmezler.  2000’den fazla nüfusu olan,200 öğrencisi ve 577 kayıtlı seçmeni bulunan köyden sadece beş oy CHP’ye çıkmış…
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , Malatya’nın ve köylerin sorununu yakından biliyor ve takip ediyor.
Sayın Ağbaba’dan özellikle rica ediyorum, lütfen yüzde doksan Ak Partiye oy vermiş bir köyün ne durumda olduğunu meclise anlatın, anlatın ki herkes bilsin.
Anlatın lütfen Sayın vekilim,
Deyin ki Üç Dönemdir Ak Partiye oy veren köyün camisi yıkılıyor, köylü dernek kurmuş kendi cebinden yaptırmak için tarlasını satıyor, davarını malını satıyor.
Çamlıca’ya cami Cumhuriyet Tarihinin en büyük camisini yaptırmaya kalkışan Ak Parti iki bin küsür nüfuslu koca köyün camisini vatandaşın üstüne yıkıyor.
Tarlasını 2B’ye kaptırmış,  kaysısını dona, davar malını kooperatif borcuna vermiş köylüye ibadet edebileceği camisini köylünün kendi cebinden yaptırtmaya ne denirse öyle deyin.
Bir bir sıralayın Sayın vekilim;
Yolu bir türlü yapılamayan,
İçme suyuna çözüm bulunamayan,
Dağlarına gölet yapılmayıp, tarları kıraca çevirtilen,
Liseye ihtiyacı olduğu halde yapılmayıp, ihalesi yapılan Ortaokulu bile bir türlü zamanında yapılamayan,
Sağlık evi ve lojmanı olmasına rağmen ebesi olmayan,
Kuran kursu olduğu halde lojmanı ve müdür odası, araç ve gereci olmayan,
İlkokulunda öğretmeni ve lojmanı olmayan,
Dersliği yetersiz okulun yeterli bilgisayarı ve bilgisayar eğitimi yapacak sınıfı bulunmayan,
Arazisini “devlete kaptıran” köylünün gelecek seçimi sabırsızlıkla beklediğini lütfen meclisten bir kez daha bizim hatırımıza dillendirin ne olur…
Sayın vekilim ben az söyledim siz çok anlayın ve köylünün duygularına tercüman olun lütfen.
**
Konu bütünlüğü olması için bir kez daha okurumsunuz...
26 Ocak 2013 Tarihli yazımda bu konuyla alakalı olarak bakın neler söylemişim:
Malatya’mız şimdiye kadar hiç olmadığı bir biçimde son on yıldır büyük bir talisizlik yaşıyor.  Ben bu yılları en verimsiz, en kısır yıllar olarak hatırlayacağım.
Düşünün bir kere ilimizde köylerimizde dâhil kahir ekseriyetle, büyük bir çoğunlukla ve büyük bir ümitle mevcut siyasi iktidarı destekledik.  Desteklediğimiz hükümetten birçok yarar görmemiz beklenirken gözle görülür daha doğrusu “dişe dokunur” bir hizmete şahit ol(a)madık.
Seçip meclise gönderdiklerimizin birisi bırakın Bakan olmayı partide hatırı sayılır bir mevkie bile gelemediler. Her yeni kabine değişikliğinde kulaklar kabartıp acaba aralarında bir Malatyalı var mı diye boşuna bekler olduk.  Yine öyle oldu Sayın Başbakan 4 önemli bakanlıkta değişime gitti, yakında bunun devamı da olacaktır kuşkusuz ama bir Malatyalı bakan görme ümidimiz ne yazık ki olmayacak.
Bizim vekillerimizin tek yapabildiği köy ve kahve toplantıları. Bunun dışında Malatya ve Malatyalıya verebilecekleri yeni bir hizmet ve müjde yoktur.
Müjde demişken geçenler de bir vekilimiz böyle bir müjdeyi (!) verdi:
“Adalet Bakanlığı, Adalet Bakanlığı yöneticileri ve Başsavcımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 4 adet cezaevinin yapımı  yatırım programına alındı. Bunlardan ikisi orta güvenlikli L tipi; biri yüksek güvenlikli ve biri de açık cezaevi olacak. 4’ünün kurulacağı alan olarak Akçadağ mıntıkası belirlenmişti. Bu mıntıkada bulunan taşınmazların Hazine adına geçirilmesi için Bakanlığımız; Valiliğimizden İl Tarım Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunmasını talep etti. Bu işlem tamamlandıktan sonra, Bakanlık kendi üzerien tahsis gerçekleştirecek ve sonrasında da cezaevlerimiz hızlı ve gayretli bir çalışmayla inşallah planlanan sürede tamamlanacak. Yeni cezaevlerimiz, mevcuttaki yığılmaları hafifletmekle kalmayacak; 2 bin infaz memuruna da iş kapısı açılacak.” Müjdesini (!) sizlerde okumuşsunuzdur.
Malatya insanı yeni bir üniversite müjdesi bekliyorken, Malatyalı yeni organize sanayi bölgeleri bekliyorken, okul, hastane bekliyorken Malatya’ya cezaevi müjdesi(!)
Bunun övünülecek yerini biriniz bana söyleyin lütfen. Bir ülkede okuldan çok cezaevi varsa orada adalet yoktur.  Orada demokrasi yoktur, orada insan hakları hak getire-dir...
Komşu illerimizde hemen her gün bir açılış yapılıyor.  Var olan sanayilerine bir yenisini ekliyorlar. Organize sanayi bölgeleri olarak üçü-beşi geçmişler altıncı yedincilerini yapıyorlar. Üniversitelerini dörde beşe çıkarmışlar…
5084 sayılı teşvik yasası kapsamından çıkmışız yarın öbür gün sanayiciler başka illere gitme telaşına düşecek, bir yığın insanımız işlerini kaybedecek bunlar hakkında bir plan proje geliştirmek yerine cezaevi müjdesi veriyorsunuz.
Sayın Milletvekilleri;
Bizler cezaevi istemiyoruz, işyeri, okul, sosyal yaşam merkezleri istiyoruz,
Bizler var olan sorunlarımızın başında şehrin trafiği ve keşmekeşinin çözümünü istiyoruz,
Bizler toplu taşıma araçlarının her noktaya erişim sorunu olmadan ulaşmasını istiyoruz,
Bizler her ilçemize bir kampus ve Malatya’ya ikinci ve hatta üçüncü bir üniversite istiyoruz,
Bizler Adıyaman, Malatya ve Elazığ arasında çalışacak hızlı tren değilse bile mavi trenle ulaşım olsun istiyoruz,
Bizler çoluk çocuğumuzu kapıp gidebileceğimiz yaşam alanlarımız çoğalsın istiyoruz…
Bugün şehrimizin orta yerinde kalmış olan İkinci Ordu Komutanlığı Kışlasını şehir dışına alıp orayı layıkıyla değerlendirmenizi bekliyoruz.
Başka iller sağlık turizminden söz ederken var olan iki hastane kapatılıp tek hastaneye düşürülmesini istemiyoruz.
Kısaca sizleri seçip oralara gönderen bizler, sizlerden Malatya için yeni övünç kaynağı olacak olabilecek müjdeler bekliyoruz…
Lütfen öyle bir müjdeler verin ki Malatya’nın ve Malatyalının şanına yaraşır olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder