11 Kasım 2013 Pazartesi

Malatya Haber Sitelerinin Okunma Oranları

Seçim sürecine girdiğimiz günden beri yerel haber sitelerini bir telaş sardı. Hemen her haber sitesi bir veya birkaç aday adayını öne çıkaran haberler, sözde anketlerle manipüle etmeye başladı.  

Aday adaylarına çöreklenen bu sözüm ona basın mensupları günde yüz ziyaretçi alan sitelerini sanki ulusal haber sitesi imişler gibi pazarlıyorlar. Asıl işi kamuoyu adına haber toplamak ve sunmak olan basının içine düştüğü bu hazin durum anlaşılır bir şey değildir.
Bir adayı desteklerken diğer bir adayı karalamak, iftira atmak basın ne insanlığa sığar ne basın etiğine.  Haber değeri taşıyorsa aday adayının haberini yaparsın. Seçim çalışmalarını tarafsız bir şekilde yansıtırsın bu başka bir şey bir adayı 300 bin oy kullanıldı, yüzde bilmem ne kadar önde gidiyor diyerek insaf ölçüsüne sığmayan bir abartıyla diğer adayları karalamak başka bir şey.
Sitelerine bakıyorsun Alexa sıralamasında hiç yok, dünya sıralamasında iki-üç milyonlarda fakat Malatya’nın en çok okunan haber siteleriymiş gibi “mavralarla” aday adaylarını “poh pohluyor”. 300 bin oy kullanılmışmış. Biri de çıkıp demiyor ki “ya hu arkadaş, senin siten bırak üç yüz bini yılda o kadar rakamı bulabiliyor mu?  Günde yüz tekil takipçi ile nereden buldun o rakamları. ..” diyen yok.
Size aşağıda Malatya’nın öne çıkan sitelerinden bazılarının karnesini çıkardım. Kim ne kadar okunuyor Mikrosftun sahibi olduğu dünyanın bir numaraları site analizi yapan Alexa’nın verilerini aktarıyorum.
Alexa’nın ölçümü ortada, sen sıralamaya bile girmiyorsun kalkmışsın şu kadar oy kullanıldı filan. Lütfen bu tür yalanlarınızla milleti meşgul etmeyin, sizi bu yalanlarınızla milleti inandıramazsınız ancak kendinizi kandırırsınız.
Malatya basının duayenlerinden gazeteci büyüğümüz Alişan Hayırlı bakın ne diyor:
“1983 yılından beri yapılan bütün seçimleri ve adaylık sürecini yakından takip ettim, Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliğine hep (ANAP ve AK Parti) adı sanı bilinmeyen, aday olmasıyla birlikte tanınan "isimsiz" kişiler seçildi.
Malatya'da, aşağıda, sokakta, mahalli basında bağırıp çağıran, pankart asan, broşür bastıran, TV'lere çıkmak için program başına 2-3 bin lira rüşvet veren, büyük gürültü koparan, temayül ve kamuoyu yoklamalarında ilk sıralarda yer alan hiç bir aday, partisinden listede gösterilmedi.
Aksine, hep işini tepeden bitiren uyanık ve torpilli adaylar gösterildi.
İsterseniz tek tek, isim isim, seçim seçim size bunu anlatabilirim.
Seyhan Semercioğlu, Münir Erkal (2 defa), Yaşar Çerçi, Cemal Akın ve Ahmet Çakır... Bunların hepsi işi yukarıdan bitirdiler.
Şimdiye kadar mahalli basına dağıtılan rüşvetlerin hiç biri işe yaramadı. "Aday adaylarının" aday olması için Ankara'da, tepede işi bitirmesi lazım... Bunun için zaten Mahalli basına para yedirmeye gerek. Aday gösterildikten sonra zaten seçilecek. O zaman da mahalli basına zaten ihtiyaç yok.
Bana, mahalli basın yüzünden seçimi kaybeden ya da seçimi kazanan bir tek aday gösteremezsiniz.
Bilmem anlatabildim mi?”
**
Başka bir örnek daha vereyim. Malatya Gerçek Haber Portalı ki Malatya’nın en çok takip edilen sitesinin sahibi ve genel yayın yönetmeni H. Yağmur yaptığı değerlendirmede şöyle diyor:
“Aday Adaylığı sürecini uzaktan izlemeyi tercih ediyoruz. Uzaktan gördüğümüz görüntüler hiçte hoş görüntüler değil. Aday Adaylığı sürecinde yürütülen kampanyalarda ki harcamaları dikkat çekmek istiyoruz. Birkaç kişinin bize söylediği söz çok düşündürücü; "Sizin haber siteniz daha çok takip ediliyor, siz neden aday adaylarının haberlerini yapmak karşılığında para almıyorsunuz? Neden aday adaylarını övüp yolunuzu bulmuyorsunuz?" Ne kadar iğrenç ve mide bulandırıcı bir tanımlama. Acaba, Meslek etiği diye bir olgu yok mu? Çoğunluğun yaptığı doğrumudur? "Alan Razı, Veren Razı Olunca" Sorunlar bitiyor mu? Asıl merak konusu bu kampanyalarda harcanan meblağlar aday adaylarının kesesinden mi çıkıyor? MazAllah!!! aday adaylarına bu paraları birileri veriyorlar ise; bunun karşılığını seçilmeleri halinde adaydan isteyecekleri su götürmez bir gerçektir. Fani makamlar için Ahiretteki makamları feda etmeyelim. Bazıları diyecektir ki, sana ne? sen kendi işine bak. Bende şuan zaten kendi işime bakıyorum ve hatırlatmalar ve uyarılarda bulunuyorum. Beyinlere tokat atıyorum. Belki gerçekleri görür ve Hakiki alemi ve HESAP GÜNÜNÜ unutmazlar. Ne alakası var ahiretle diyenler de çıkabilir. Dini siyasete alet etme diyen de çıkabilir. Din hayatın kendisidir. Din 5 dakikanızı ayırıp başka bire döneceğiniz geçici bir vazife değildir. Allaha (c.c.) olan kulluğumuz her iki alemde de devam edecektir.”
Başka bir örnekle yazımızı noktalayalım. Bu seferki örneğimz ilimizden değil, Bodrum-Milas Önder Sitesinin sahibi. 29 Mart seçimlerinde bianet’e açıklamada bulunuyor. Buraya almamın amacı bizimle benzer yönlerinin olması.
29 Mart Yerel Seçimler öncesi politik ortamın Milas ve çevresindeki basına etkisini Milas Önder gazetesi sahibi Coşkun Efendioğlu, bianet'e bu şekilde değerlendiriyor:
Yerel seçimlerin basın üzerindeki etkileri, baskısal anlamda bir etkisi yoksa da yozlaştırıcı bir etkisi var, maalesef. Seçimlerde yaygın basında görülen sıkıntılar yerel basında giderek yaygınlaşıyor. Adayların paralı haberlerini yapmak, para veren adayları manşetlere çıkarmak, göklere çıkarmak, para veren adayların rakipleri hakkında olumsuz haberler yaptırmaları, belden aşağı vuran, geçmişte yaşanmış sıkıntıları deşen haberler vermeleri, hatta son günlerde Milas'ta yaşadığımız gibi, adayın hiç alakası olmayan konuda suçlayıcı yayınlar yapmak.”
**Kısaca aday adaylarına ve Malatya kamuoyuna şunu söylemek istiyoruz. Seçim sürecinde bütün yerel sitelere eşit mesafede durun. Reklam ve tanıtım için anlaştığınız ajansınız tüm yerel sitelerde reklamınızın ve reklam içerikli haberlerinizin dağıtılması sözü alın.
Örneğin hazırladığınız tanıtım afişleri, broşürler ve reklam bannerlerini tüm sitelere ulaştırın. Haberinizi yapmayan sitelere tavır alacağınıza kendiniz sorgulayın.Bizler tüm aday adaylarının başvuru yapmaları sürecinde basın bültenlerini sitemizde yayınlayarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte sizlerin basın bültenlerini görmezden gelmeye devam edeceğiz.
Diğer siteler nasıl davranırlar bilemiyorum ama biz Malatya Son Havadis olarak aday adaylarının haberlerini sitemizde yayınlamamaya devam edeceğiz.
Parasıyla tuttuğunuz “tetikçi” ve okunmayan sitelere haberlerinizi servis etmeye devam ediniz…

    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder