29 Ekim 2013 Salı

Malatya Film Festivali Vakfı Kurulur mu?

4. Malatya Uluslararası Film Festivaline günler kala festival komitesi ilk toplantısını gerçekleştirerek yerel basının karşısına çıktı.
Hatırlanacağı üzere bir önceki festivalin ilk basın toplantısı İstanbul’da gerçekleşmişti.  Bu durum yerel basının tepkisini çekmişti. Açıkça olmasa da söylenen özlete şuydu; “ efenim bu festival ilimizde gerçekleşiyor fakat biz festivalin haberlerini önce ulusal basından takip ediyor ve sonrasında da eğer lütfedilirse bizlere bülten geçiliyor” minvalinde serzenişler duyuyorduk veya böyle düşünüyorduk.
Fakat bu sene böyle yapılmadı, günler öncesinden başlanan festival hazırlıkları ilimizdeki ajans temsilcileriyle birlikte yerel basınla da paylaşıldı.  An be an festival komitesinin yaptığı toplantılardan haberdar edildik.  Medya kuruluşlarına sponsorluk davetiyeleri bültenler verilecek ödüller gibi bilgi-belge ve dokumanlar sunuldu.
Geçtiğimiz günlerde yine yerel basından İstanbul’a gitmek isteyenlerin olup olmadığı sorularak usulünce davetler iletildi. İştirak edecek arkadaşlarımıza buradan teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum.
Festivalde kimlere ne ödüller verilecek, hangi filmler yarışmaya katılacak bu tür teknik bilgileri günlük bültenlerimizin “Kültür-Sanat” kategorilerine zaten görüyor ve okuyorsunuz, bu bakımdan bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim.
Üzerinde durmak istediğim ve kendimce “eksik” gördüğüm bazı hususları irdeleyip altını çizerek buradan sizlerle paylaşacağım müsaadenizle.
Derhal “Malatya Kültür Sanat Vakfı” Kurulmalı
Toplantıda Sayın Valimiz “bu iş valiliğin üzerine bir bakımda yıkıldı” şeklinde özetlenebilecek açkılamalarına bakınca haklı olduğunu ve bu işin özel bir teşebbüs yani vakıf-dernek türü bir komite tarafından tertiplenip organze etmesi gerektiği noktasıydı.
Bu noktada ülkemiz festivallerinden bazılarına bir bakalım isterseniz:
ULUSLARARASI ANKARA FİLM FESTİVALİ :Düzenleyen : Dünya Kitle İletişim Vakfı
ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : İstanbul Kültür Sanat Vakfı
ULUSLARARASI RANDEVU İSTANBUL FİLM FESTİVALİ: DüzenleyenTÜRSAK Vakfı
MİNİ BANK ULUSLARARASI ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ: DüzenleyenTÜRSAK Vakfı
ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Güzel Sanatlar Eğitim ve Kültür Vakfı
AVRUPA FİLMLERİ FESTİVALİ (Gezici Festival): Düzenleyen : Ankara Sinema Derneği
ULUSLARARASI BODRUM ÇEVRE FİLMLERİ FESTİVALİ: Düzenleyen : Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı
UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ: Düzenleyen: Uçan Süpürge
FİLMMOR KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ: Düzenleyen :SS. Filmmor Kadın Çevre Kültür ve işletme kooperatifi
ULUSLARARASI UZAKDOĞU FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Uzakdoğu Kültür Derneği
ULUSLARARASI SİNEMA VE TARİH BULUŞMASI FİLM FESTİVALİ:Düzenleyen : Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı
İSTANBUL ULUSLARARASI 1001 BELGESEL FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : B.S.B. Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği
ADANA ALTIN KOZA KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ: Düzenleyen : Koza Kültür ve Turizm Hizmetleri A.Ş.
ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)
ULUSLARASI ESKİŞEHİR FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi
SAFRANBOLU ALTINSAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Safranbolu Belediyesi
PASO ÖĞRENCİ FİLMLERİ FESTİVALİ: Düzenleyen : Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü
Bunlardan başka birde kısa film festivalleri var, onlara da kısaca bakalım;
ANKARA FİLM FESTİVALİ Bünyesinde KISA FİLM GÜNLERİ: Düzenleyen : Dünya Kitle İletişim Vakfı
İSTANBUL ULUSLARARASI KISA FİLM GÜNLERİ: Düzenleyen : İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK)
ULUSLARARASI KISA METRAJLI FİLM VE VİDEO YARIŞMASI: Düzenleyen : Antalya Altın Portakal Film Festivali
İZMİR ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen : Festival Organizasyon
ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ: Düzenleyen: Çevre Film
Yukarıdaki listenin hepsinin ortak noktasının neredeyse tamamının bir vakıf tarafından organize ediliyor olması. Safranbolu ilçesini saymazsak bir kurum adıyla festivali sadece biz ve üstelik valilik adıyla yapıyoruz.
İlimizdeki tüm sivil toplum örgütler, odalar, borsalar ve belki sendikaların da içinde olduğu belediyemizin ve Valiliğimiz Kültür Müdürlüklerinin ve Üniversitemiz İletişim ve Güzel Sanatlar Akademisinin bir araya gelerek ortak bir konsorsiyum-vakıf-dernek gibi bir teşekkülü hayata geçirmelidir. Bu yapılanma bir sonraki festivale yetişmelidir. Kalıcı bir festivalimiz olsun diyorsak mutlaka bu yapılmalıdır.
Yukarı başlıkta iki tane isim zikrettim, onlar sadece sembolik isimlerdi. İsimlerin hiçbir önemi yoktur yeter ki maksat hasıl olsun. Bir dernek-vakıf kurun da isterse bir adı bile olmasın…
Malatya Kayısısını ve Malatya Adını Ermenistan’a kaptırdık
 
Markalaşmış bir şehrimiz dünyaya nam salmış kaysımız var ama isim tescilini akıl edemediğimizden olsa gerek ne şehrimizin adına ne kaysımızın adına sahip çıkamadık. Ermenistan Malatya Kaysısını tescilleyerek dünyada bu markanın kendisine ait olduğunu tescilledi. Tıpkı Rakımızı ve Cacığımızı Yunanistan’a kaptırdığımız gibi. Ermenistan’da Altın Kayısı Film Festivalinin çoktan yapıldığını ve isimlerin kullanım haklarını aldıklarını duyduğumda çok şaşırmıştım.
Elimizi çabuk tutmazsak ve festivallerimize gerekli önemi göstermezsek korkarım ki bir daha beşinci altıncı kaysı festivallerinden söz edemeyeceğiz.
Festival Komitesi ve Yerel Yönetimlerin Dikkatine
İlimizde yapılan hemen tüm etkinliklerin ok önemli eksiklerinden birisi de Engelliler için erişim zorluğunun olması. Ne tiyatrolarda ne sinemalarda ve ne de halka açık yapılan konferans salonlarının büyük çoğunluğunda engellilere yönelik bir düzenleme yok. Olmadığı gibi böyle bir eksiklik olduğunu düşünen de yok. Her şeyde olduğu gibi bu konuda da sınıfta kalıyoruz.
Geçen yıl yapılan festivalde o kadar güzel filmler geldi-geçti hiç birisini görmek nasip olmadı. Malatya Yeşil Sinema kompleksinin bir salonu dışında ne diğer sinemalarda ne Avşar sinemalarında engellilerin gireceği salon mevcut değil.
Bugünkü toplantıda bu konuya dikkat çektiğimde Sayın Valimizden aldığım cevapla şaşkına döndüm. Engellilere yönelik Erişimi düzenleyen kanunun süresi çoktan bitmiş ve bir yıl uzatılmıştı. Sayın Valim bu yasanın 2017’e kadar uzatıldığını söylediğinde şaşırdım. Şaşırdım çünkü bu konu her nasılsa dikkatimde kaçmıştı. Yani ben yeterince takip etmemişim konuyu, nasılsa süre haziranda bitti kurumlar az da olsa bir çalışma içerisine girer ümidi taşıyordum bundan sonra böyle bir beklentim kalmadı maalesef. Kurumların kafasındaki engeller kalkmadan da sorun çözüm bulmayacak. Egeli dernekleri Sodes projesi peşinde koşmaya devam edebilirler. İçleri rahat olsun onlar parayı alır seslerini keserler…

Büyükşehir olduk ama büyük şehir olamadık. Büyükşehrin ne camileri, ne kurumları hiç ama hiç birinin engelli tuvaleti yok. Sadece Vilayet Parkta vardı orası da şükür tarih oldu. (Malatya kamuoyu şunu bilsin ki nefes aldığım müddetçe bu kurumların yöneticilerine her zaman hayır dua(!) edeceğim. Dünyada ve ahrette iki elim yakalarında olacak…) Bu sorunlar çözülmeden de sandığa gönül rahatlığı içinde gitmeyeceğim. Oylarını ve şahsiyetlerini üç kuruşluk projelere ipotek edenlerle de her platformda mücadele edeceğim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder