4 Temmuz 2012 Çarşamba

Malatya Medyası Bir Adım Öne Çıksın

Gelişen teknolojiye paralel olarak ortaya çıkan internet medyası ve ya haberciliği yerleşik tabuları yıkarken ulusal ve yerel yazılı basın kaynaklarını da hızla bu alana yöneltti.

Medya dünyasının öne çıkan gazeteleri önceleri bu işi ciddiye almayıp bilindik ezberlerine devam ediyorlarken hızla tiraj kaybedip haberlerin eskiyerek okuyucunun ilgisini çekmemeye başlaması üzerinde ister istemez onlarda portallarını kurarak bu yeni medya düzeninde yerlerini aldılar.
İnternet haberciliğinin yazılı basından en önemli farkı radyo ve televizyon gibi güncel gelişmeleri anında okuyucularına ulaştırmalarıdır. Ancak haber kaynağına erişim çoğu zaman ya ajansların haberlerine bağlı kalmayı yahut ta doğrudan resmi kurum ve kuruluşlarının resmi internet sitelerini tarayarak haber derlemek şeklinde gelişmektedir.
Ulusal haber siteleri ve gazetelerin çok ciddi bir yatırım ve çeşitli ajans, vergi, muhabirleri ve çalışanların giderleri onlarca kalem göz önünde bulundurulduğunda çok külfetli bir iş olduğu ortadadır. Buna mukabil gazeteciliğin tek gelir kaynağı ise sadece ve sadece reklamlardır.
Ulusal gazete ve medyalar için durum bu şekilde ancak; yerel internet sitelerinin hiçbir geliri olmadığı gibi bütün çalışma ve çabalarının karşılığı sadece “hasım” kazanmakla beraber halkın sesine tercüman olmaktır.
Hiçbir ticari kaygı taşımadan tamamen bağımsız ve özgürce haberleri okuyucuya ulaştırmaktadır. Ayrıca sanıldığı gibi bu iş bedavadan da yapılmamaktadır.
İnternet medyası da olsa sonuç olarak harcanan bir emek var. Beklenen sadece emeğe saygı ve belki de sadece küçük bir teşekkür olmalıdır. Marifet iltifata tabidir der geçeriz de maalesef görüyoruz ki iltifat bir yana bizler yok farz ediliyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşları yerel medya sitelerinin gelişimi yönünde ön ayak olmalı. Haberlerin paylaşımını sadece ajanslara bildiri olarak geçmekten ziyade yerel basın kuruluşlarını da göz önüne alarak hazırlamalıdırlar. Kurumlar basın bildirilerini resmi sitelerden yayınlayarak dileyen medya sitesinin haberlere ulaşımını sağlamalıdırlar.
Hemen her kurum birkaç istisna dışında basın açıklamasını sadece gazeteciler cemiyetine mensup yayın organlarına vermeye devam etmektedir.  Yerel siteleri adeta ajansın “kucağına” bilerek ve isteyerek itmektedirler. Hiçbir geliri olmayan sitelerin birkaç ajansa aylık ödemesinin imkânsızlığını sanırım söylememe gerek yoktur. En düşük ajans ücreti ortalama 300 TL civarındadır.
İlimizde yerel kamu kurum ve kuruluşları maalesef teknolojiyi 20 yıl geriden takip ediyor. Hemen her kurumun resmi internet sitesi var. Bunların içinde birkaçı dışında çoğunun ne görsellikten en içerikten haberi olmadığı gibi maalesef hiçbir veri girişi ve güncelleme dahi yapılmamaktadır.
Bakın size küçük birkaç örnek vereyim. Valilik, Üniversitemiz ve Belediyemizin dışında bir tane “dişe dokunur” işe yarar resmi internet sitesi gösterin dişimi kırayım.
Keza İlçe Belediyelerimizin hali içler acısı. Ne Darende, ne Hekimhan ne diğerleri…  İlçelerimizin içerisinde sadece Battalgazi Belediyesinin sitesi derli toplu, diğerlerini at çöpe...
Resmi kurumlarda olduğu gibi sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları da keza aynı şekildedir. Yakında Büyükşehir olacak olan Mega bir şehre bu durumu yakıştıramıyorum. Kim ne derse desin sözün özü Malatya’da yerel medya siteleri de olmasa “yüzüne bakılacak” doğru dürüst bir site yoktur
İğneyi kendimize batıracak olursak durum kısaca şudur:
Yerel basın kuruluşları daha düne kadar yani bir yıl öncesine kadar çoğunun internet sitesi yoktu. Olanların da ne görselliği ne içerik zenginliği ne de bir farklı sunumu vardı. Daha açık söylemek gerekirse bu tabuyu yıkan Malatya Gerçek Haber Portalı ve sitemiz İlisuluk Haber oldu.
Hiçbir ön çalışma yapmadan önceleri Joomla ve sonrasında daha bir profesyonel sunum olarak Wordpress kurarak kendimce görselliği ön plana aldım. Hasan Yağmur kardeşim daha da ileri giderek PHP tabanlı profesyönel haber scriptini yani bugünkü kullanmış olduğu Haber Sistemi yazılımını Malatya’ya ilk icat eden oldu. Sonrasında da diğer sitelerimiz birer ikişer sitelerini derli toplu bir görünüme soktular. İşte rekabetin güzel tarafı, rekabet kaliteyi getirdi. Kazanan Malatya Medyası oldu…
Peki, hiç düşündünüz mü yerel medya olarak biz kaç kişiyiz. Her ne kadar bazı kurumlar bizi “yok” farz ete de sayı olarak en az 100 (Yüz) kişiyiz. Kişiden kastım yüz tane yerel internet sitesi. Girin Google’den bir tarayın adını hiç duymadığınız en az beş on siteyle karşılarsınız.
Küçük bir araştırma sonucu olarak birazdan aşağıya aldığım yerel internet sitelerini sizlerle paylaşacağım. Aşağıda listede sitesinin adını göremeyen yerel basın kuruluşu sahibi arkadaşlardan özür dilerim (bilerek kimseyi atlamadım, gözden kaçırdıklarım olmuştur) Mümkündür ki hepsinin tam sayısı bu kadar diyemiyorum.
Yerel haber sitesi sahiplerinden bir ricam var. Lütfen İMD ve ya İYAD GİBİ MESLEKİ DERNEKLERE ÜYELİĞİNİZİ YAPTIRIN. Yakında çıkacak olan internet medyası yasası ile yasal medya statüsü alacağız.
Malatya’da internet haberciliği yapan “bir-iki” basın değil siz aşağıda adları olan ve olmayan tüm yerel basın mensuplarına ve Malatya kamuoyuna saygılarımla efenim, hoşça kalınız…
Malatya Yerel İnternet Haber Sitelerinden Bazıları:
Malatyagercek.com
ilisulukhaber.com
ilisulukfm.com
Malatyahaber.com
Malatyagüncel.com
Malatyahabermerkezi.com
Akcadaghaber.com
Ayvali.com
DoganşehirHavadis.com
DumluKoyu.com
Durucasupostası.com
GençMalatya.com
Haber422.com
Haberarapgir.com
Malatyainternethaber.com
MalatyaAktuel.com
Malatyagercekgundem.com
ObjektifMalatya.com
Kenthaber.com
Malatyasayfasi.com
Malatyavizyon.com
Malatyanet.com
Melitahaber.com
Doğanyolhaber.com
Büyükmalatya.com
Haber44.com
Malatyatv.com
Malatyamedya.com
Malatyahaber.com
Flaşhabermalatya
Malatyamız.com
Arapgirhaber.com
Nemruthaber.com
Darendehaber.com
Malatyayenigün.com
Malatyagüncel.com
Akçadağhaber.com
Malatyatv.com
Malatyaertv.com
Malatyayabakış.com
Gürünhaber.com
Malatyabirlikgazetesi
Güneştv.com
Malatyagündem.com
Malatyahakimiyet.com
Malatyailke.com
Gazetemetropol.com
Malatyasonsöz.com.tr
Doğanşehirgazetesi
Arguvanhaber.com
Arguvanköyleri.com
Doğanşehirgüncel.com
Doğanşehirrehberi.com
Haber422.com
Habergazi.com
Habermalatya.com
Hekimhanekspres.com
Kanalmalatya.com
Malatyaaktüel.com
Malatyaçağdaş.com
Malatyahaberajans
Malatyahaberi.com
Malatyahaberistan.com
Malatyahavadis.com
Malatyakenthaber.com
Malatyaobjektif.com
Malatyayeşiltepe.com
Malatyam.com
Malatyamiz.com
Malatyanet.com
Pütürgehaber.com
Yeşilyurtunsesi.com
Örenliler.com
 
Damla Haber Ajansı, Haftalık Haber Dergisi ile Yayın Hayatına Başladı
16 yıldır haftalık olarak yayın hayatını sürdüren Flaş Haber gazetesi kendisini yenileyerek Damla Haber Ajansı bünyesinde 1. Sayısını 1.Temmuz 2012 tarihi itibarıyla yayınlayarak dergi formatında okuyucularının karşısına çıktı.
Renkli, birinci hamur kuşe kâğıda ofset baskılı olarak görselliği öne planda tutan Flaş Haber Dergisi rakiplerinden farklı olarak dergide “özgün haber”  ve röportajların olacağını okuyucularıyla paylaştı.
Günümüzde yayıncılık yapmak hele ki basılı yayın yapmak çok riskli ve ciddi emek isteyen bir iştir. Dahası oldukça da pahalı bir iştir. Genel Yayın Yönetmeni ve Editör sıfatıyla sunu yazısında Sayın Remzi Hayta kendisi ifade ediyor.
Hayta,  konuyla alakalı olarak ” bilgiye ulaşmanın çok hızlı olduğu, her yeni saatte hatta dakika da dünyanın çok değişik yerlerinde yapılan çalışmalarla yeni bilgilerin üretildiği, var olan bilgilerimizin sürekli değiştiği şu zaman diliminde haftalık olarak gazete çıkarmanın artık mümkün olmadığı” şeklinde özetliyor.
Damla Haber Ajansı ailesine ve yönetimine başarılarımı diliyorum ve kısaca düşüncelerimi aşağıya alıyorum Müsaadenizle.
Gerek yazılı gerekse de görsel medya ile uğraşan hemen herkes kendilerinin farklı olduğunu ve bu konuda da iddialı olduklarını deklare ederler. Farklı olmak demek özgün içerik demektir. Özgün yazı, özgün yazar ve iddialı özgün haber demektir…
Flaş Haber Dergisinin birinci sayısını incelediğimde Sayın vali ile ilgili iddia dışında “dişe dokunur” özgün bir haber ve ya söyleşi görmedim. Diyebilirim ki hemen her sitede günlük olarak karşımıza çıkan yerel haberlerin renkli kâğıda basılı hali karşımızdaydı.
Her ne kadar adı Haber Dergisi ise de görebildiğimiz kadarıyla haberden çok Malatya Belediyesi ve onun bağlı kuruluşlarının buram,  buram reklamı kokan tek taraflı açıklamalarını görünce içeriğini okumaya bile değer görmeden diğer sayfalara da şöyle “üstün körü” bir bakış atarak dergiyi elimizden bir kenara bıraktık.
Benzer haberleri rutin olarak hemen her gün sitelerimizden yayınlıyoruz. Dolayısıyla da burada farklı bir “özgün içerik” durumu mevcut değildi.
Derginin ilk sayısında yer verilen haberlerin hemen-hemen tamamı bana göre bir “fiyasko”, çünkü gerek Malatya Belediyesi ve gerekse Esenlik ve diğer Belediyelerin kendi internet sitelerinde benzer haberleri artık bizler yazmaktan okuyucularımız da okumaktan bıkmış durumdalar.
Süsleyip yaldızlayıp bu tarz haberlere “zorunlu” olarak yani içerik yoksunluğundan bizlerde sitelerimizde yer vermekteyiz. Kısaca söylemek istediğimiz iddialı bir çıkış yaparak “Özgün Habercilik” denilen şey bu olmamalıydı. Haber Dergisi çıkarmak ciddi bir iştir, hayatta kalabilmek ise başlı başına bir maharettir…
Umarız Flaş Haber Dergisi yayın politikasını “gerçekler” üzerine ve daha ciddi konulara yoğunlaştırarak farklı bir ses olmayı sürdürür…
Bu vesileyle de bir kez daha Damla Haber Ajansı adına Ömür Hayta’ya ve Flaş Haber Dergisi Genel Yayın yönetmeni Remiz Hayta’ya yeni yayın hayatlarında başarılar diliyorum.
K.Turgut GÖLE (İlisuluk Haber)
Not: Sayın Remzi Hayta “olumlu, olumsuz görüşlerinizi bekliyorum” diye yazmıştı. Bende olumlu-olumsuz kısaca düşüncelerimi yazdım affına sığınarak…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder