13 Mart 2012 Salı

Nemrut Dağı Projesi’ne Bakanlıktan onay

Tatsız, tuzsuz haberlerden ve rutin gündemden sıkılanlar için bugünkü yazımı iç açıcı haberlere ayıracağım.

Malatya bir kültür şehri ve Büyükşehir olma yolunda hızla ilerliyor. Gündemi yakından takip edenlerin bildiği, ama bazılarımızın gözden kaçırdığı ilk haberimiz Nemrut’la ilgili. Uzun bir süredir Adıyaman ve Malatya arasında bir tür çekişme konusu olsan Nemrut Dağı projesine Bakanlığın onay vermesi üzerine tartışmalar yeniden alevlenmişti.

Vatan Gazetesi konuya ilişkin haberinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık’ın konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede “Nemrut, Adıyaman’la anılan bir yer. Marka olarak da Adıyaman’la anılması daha güzel ama erişim açısından da Malatya uygun. Malatya’dan gelecekler Adıyaman’dan çıkacaklar. Şu anda yol problemi var. Malatya’dan Nemrut Dağı’na kadar bir yol yapımı var; fakat oradan Adıyaman’a bir iniş yok. Aradan bir yol bağlantısı da yapılması gerekecek. Nemrut’un Malatya sınırı ile Adıyaman’daki oteller bölgesine kadar aradan bir yol yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde onu da projelendirip yaparlar herhalde” şeklinde konuştu.

Özyanık açıklamasında “Orada turizm merkezi oluşunca Malatya’dan daha rahat turist gidebilecek. Yeni, lüks oteller yapılacak. Havaalanından bir saatte gidilebilecek. Daha cazip olacak. Yeni bir turizm merkezi oluşacak. Adıyaman’da havaalanı var ama aktif değil. Adıyaman’daki oteller bölgesinden Nemrut’a yaya yürüyerek çıkılması gerekiyor. Oteller de eski standartlarda. Gece sabaha doğru güneşin doğuşunu seyretmek için de uzun bir mesafe kat edilmesi gerekiyor. Malatyalılar bunu fark etti. Sırttan çok yakın bir noktaya kadar, hızlı bir şekilde çıkabilecekler. Oteller bölgesi ile zirve birbirine çok yakın olduğu için çok daha fazla turist gelecek. Malatya’nın turizmi canlanacak. Adıyaman’a da bir çarpan etkisi oluşturacağı kanaatindeyim.” Dedi.

Önümüzdeki günler bir dizi Projeye start verilmeye başlar. Başta Pütürge olmak üzere bölgeye yapılacak her yatırımın hem ilimize ve hem de komşumuz Adıyaman’a olumlu katkı sağlayacağı açıktır.

Malatya Büyük Şehir Oluyor
Nüfusu 750 bini geçen İlleri büyükşehir yapmayı planlayan Hükümet, aralarında Malatya’nın da olduğu 13 ilin Büyükşehir olması yönündeki çalışmalarını tamamlayarak yasa teklifini hazırladı.

Gazeteport’un haberine göre “İçişleri Bakanlığı, TÜİK’in 2011 yılına ilişkin adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını inceledi ve Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin’in nüfusunun 750 bini geçtiğini saptadı. Bir önceki sayımda 742 bin olan Malatya’nın nüfusu da geçen sürede 15 bin artarak 757 bine çıktı.
 
Hükümet, depremde büyük zarar gören Van’ı da Büyükşehir Belediyesi yapacak. Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda yapılacak değişikle il sınırları Büyükşehir belediyesi sınırları olarak kabul edilecek. Büyükşehir olan yerlerdeki il sınırları içinde, ilçe belediye başkanları da seçilecek.” Denildi.

İ.Ü. Turgut Özal Tıp Fakültesi Malatyalıyı gururlandırmaya devam ediyor
Bölgenin en modern ve donanımlı Hastanesi olma özelliğini elinde bulunduran İ.Ü. Turgut Özal Tıp Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz her geçen gün başarısını perçinleyerek ününü Türkiye sınırlarının dışına taşıyarak dünyanın sayılı hastanelerini geride bırakıp Avrupa Birincisi ve Dünya ikincisi oldu.
Geçtiğimiz günlerde İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik TV8’de Erkan TAN’ın konuğuydu. Çelik programda, Üniversitemiz hastanesinin canlıdan canlıya karaciğer naklinde Avrupa birincisi ve Dünya ikincisi olduğunu ve yapılan çalışmaları anlattı.
Daha sonra TRT Haber Tıp Merkezinden Naklen yayın gerçekleştirdi. Turgut Özal Tıp Merkezinden canlı yayın yapan TRT Haber, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibini konuk etti.
Yerel ve bölgesel gazete haberlerinin yanı sıra yerel medya mensuplarından akademisyenlere,  yaygın medya mensuplarından basın hukukçularına, toplumun hemen her kesiminden konukların katıldığı TRT Anadolu TV’nin  "Anadolu'nun Sesi" adlı programına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve karaciğer nakli ekibinden Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp ile Prof. Dr. Ramazan Kutlu konuk edildi…

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’inTV8’de Ertan Tanla olan sohbet videosunu aşağıya alıyoruz.

Belediyemiz “Çanakkale’yi Geçilmez Kılan Ruh” konulu Konferans Düzenliyor
Malatya Belediyesi Basın bürosundan yapılan açıklamaya göre:

“Malatya Belediyesi 2012 yılı Kültürel etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Zaferi’nin 97. yıldönümü nedeniyle 17 Mart Cumartesi günü “Çanakkale’yi Geçilmez Kılan Ruh” konulu bir konferans düzenlenecek.

Belediye Konferans Salonu’nda saat 19.30’da düzenlenecek “Çanakkale’yi Geçilmez Kılan Ruh” konulu konferansa Gazeteci-Yazar Mustafa Armağan konuşmacı olarak katılacak” denildi.

“Atık Pillerin Toplanması ve Bertarafı” Konulu Eğitim Semineri
Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle “Atık Pillerin Toplanması ve Bertarafı” konulu eğitim programı, 13 Mart Salı günü saat 10.00’da Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

Malatya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,  İlköğretim ve Okul Öncesi öğrencileri, Okul Meclis temsilcileri, Okul Aile Birliği temsilcileri, Okul Çevre Kulübü öğrencileri,TEMA İl temsilcisi, ÇEKÜL İl temsilcisi, ÇEKÜD İl temsilcisi, l. ve ll. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü temsilcileri ile Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcilerinin katılacağı programa vatandaşların da davetli oldukları belirtildi.

“Atık Pillerin Toplanması ve Bertarafı” konulu eğitim semineri, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) teknik – eğitim uzmanı Savaş Arna tarafından verilecek.(Bülten)

Değerli dostlar İlimiz ve İlçemizdeki gelişmeler ışığında sizlere güzel haberler vermeye devam edeceğiz. Yeni bir yazıda buluşuncaya kadar efenim, sağlıcakla kalınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder